Интерпол разби банда за купуване на мачове в България и Румъния

Схемата работела с наши и съседни дпортисит, а залозите онлайн били за огромни суми

Спорт
12:51 - 16 Септември 2023
5660
Интерпол разби банда за купуване на мачове в България и Румъния

Интерпол в сътрудничество с Европол и испанската национална полиция и местната данъчна агенция разбиха организирана престъпна група, която е заподозряна в манипулиране на спортни събития, най-вече в България и Румъния. Бандата също така е ползвала сателитна технология, за да получава информация за развоя на мачовете преди букмейкърските компании.

До момента са задържани 23-има души, сред които и неназован до момента лидер на бандата, който е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Наблюдението над престъпната организация започва още през 2020 година, когато испански служители се натъкват на поредица от подозрителни онлайн спортни залагания на международни събития по тенис на маса. Постепенно е установено, че в основата на схемата са лица от румънски и български произход.

Членовете на престъпната група са подкупвали спортисти, основно от Румъния и България. След това са правени онлайн залагания с огромни суми.

В хода на разследването полицаите са се натъкнали и на друга схема - заподозрените са получавали достъп до информация за мача преди букмейкърите, което им позволява да правят залози със сигурна печалба, допълва БТА. Чрез напреднала технология те получавали достъп до видео сигнали на живо от цял свят, направо от стадиони, терени и арени. Прихващането на тези сигнали им дава предимство пред букмейкърите, които ползвали по-бавни сателитни емисии и предавания за едни и същи събития.

Същият прийом е ползван за мачове от Мондиал 2022, футболни първенства в Азия и Южна Америка, двубои от Лига на нациите в Европа, германската Бундеслига, тенис турнирите на ATP и ITF и др.

Членовете на групата умело са се прикривали, като са използвали на самоличността на трети лица и различни банкови сметки, за да правят залози, без да буди подозрение.

Сред арестуваните е търговец от голям букмейкър, който в съучастие с престъпната банда валидирал онлайн залози, направени по посочената схема.

"Организираните престъпни групи ще експлоатират и най-малките пропуски, ако им се предостави възможност. В този случай говорим за 20 или 30 секунди предимство, което доведе до значителни печалби“, каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

В следващите дни и седмици ще има допълнителни арести, тъй като се работи по идентифицирането на още членове на групата, както и на спортисти, които са приемали подкупи. Това предполага, че е възможно да има заподозрени и на българска територия.