Интервюто на Путин: На тлака в Алтъново

Самият Карлсън избегна всички, ама всички неудобни за Путин въпроси за опозицията, войната, свободата на словото и събиранията в Руси

Коментар
15:19 - 09 Февруари 2024
6413
Интервюто на Путин: На тлака в Алтъново

Асен Генов, фейсбук.

Да обобщя - два часа напразно. "Беседата", наричана накратко "интервю", между Тъкър Карлсън и Владимир Путин, бе изцяло в стилистиката на това, което ние наричаме "на тлака в Алтъново".
 
Първо, това беше нетипично за американците интервю - 2 часа. Кой ще го гледа, ако не му го смелят политическите влогъри и анализатори - честно, идея си нямам. То фактически беше начало на предизборната кампания на Путин в Русия, след като единственият му реален опонент Борис Надеждин беше дисквалифициран от руската ЦИК. Тъкър Карлсън едва ли знае за него, но това е друга тема.

Самият Карлсън избегна всички, ама като казвам всички, имам предвид именно всички неудобни за Путин въпроси за опозицията, войната, свободата на словото и събиранията в Русия; за олигархията и за корупцията. Разбирам го, има си достатъчно domestic проблеми в САЩ, защо му е да обсъжда руските с Путин?...

Нито дума, нито един въпрос и за военните престъпления на Русия в Украйна. Изборът на Кремъл Путин да говори пред Карлсън е обясним - бившият журналист от Fox News нееднократно повтаря тезите на Русия (ядрена заплаха, американските деца ще воюват в Украйна и срещу Русия) и именно затова беше избран да “интервюира” Путин. 

Самото интервю започна с близо 40 минутна псевдоисторическа "лекция" за древна Русия, Полша, Литва и Украйна, започнала с Варягите и завършила с критика към Ленин (но не и Сталин), обявена от Путин като "половин до една минута екскурс". Тя имаше за цел да оправдае днешния путинов режим и агресията в Украйна с фалшиви исторически аргументи. Съжалявам само, че Путин не ни напомни за кирилицата и македонските земи, но все пак разговаряше с американец.

Т. нар. интервю премина почти изцяло в духа на актуалната “дай ми - на ти” вътрешно политическа драма в Конгреса на САЩ - спорът между републиканци и демократи: дайте пари за границата и ще дадем пари за Украйна. Путин се опита да убеди американците, че те са виновни за войната, защото дават пари на Украйна, а самата война на Русия срещу Украйна бе оправдана и обяснена, разбира се, с ЦРУ и “държавния преврат в Киев” (оранжевата революция и майданът и пр.) в Украйна. О, да! И НАТО, което излъга Русия.

В заключение, чухме, че Русия все още не е постигнала целта си - “денацификация на Украйна”. Чухме и намек, че пълномащабната руска военна инвазия е “гражданска война” (защото става дума за един народ), но чухме и уверения, че Путин иска мир чрез преговори (г-н Радев, Вие чухте ли?).

В този ред на мисли на руския държавен глава, разбира се, на въпроса на американеца кой взриви “Северен поток”, Путин отговори: “Вие, разбира се! Вие лично (към питащия) имате алиби...”, но, естествено, виновни са ЦРУ...

Няма да пропусна, че Германия трябва да продължи да купува руски газ, а американският репортер… (Еван Герскович) “ние много жестове направихме, САЩ не ни отговориха” - тоест, няма да бъде освободен или разменен.

Засега.

Вероятно пропускам някой и друг детайл от двучасовата седенка, която завърши с "I think, that's great! Thank You, Mr. President...