Интронизират сръбския патриарх Порфирий

Новини
08:31 - 14 Октомври 2022
2860
Интронизират сръбския патриарх Порфирий

Най-малко 20 архиепископи на Сръбската православна църква, игумени на манастири от Косово и Метохия, от Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и стотици вярващи ще присъстват на планираната интронизация на сръбския патриарх Порфирий днес в манастира на Печката патриаршия, съобщава белградският вестник "Новости".

Косовската полиция е информирана за събитието и ще засили сигурността на пътищата до манастира.

Централното събитие ще бъде светата литургия, която ще бъде отслужена от главата на Сръбската православна църква по повод празника Покров на Пресвета Богородица, който е и празник на Печката патриаршия. След литургията, в съответствие с обичая, поддържан от сръбската църква повече от век,

Порфирий ще бъде тържествено въведен в престола на патриарсите на Печ.

Патриархът ще бъде въведен в Светия престол от най-възрастния по сан и възраст архиепископ - Дебро-босненският митрополит Хризостом, който ще му връчи символите на патриаршеската чест - панагия, скиптър и церемониална одежда - зелена мантия. След церемонията патриархът ще произнесе проповед.

Според вековната традиция на Сръбската православна църква с този акт ще бъде завършен процесът по встъпването на Порфирий в длъжността на сръбски първойерарх.

Интронизацията в манастира на Печката патриаршия, както се тълкува от Сръбската православна църква, има много символика.

"Патриаршията в Печ, заедно с Белград и Сремски Карловци, е едно от трите седалища на Сръбската православна църква", посочват от Патриаршията в Белград.

"Манастирът е древният център на сръбското православие, а интронизацията на новите църковни водачи на това място олицетворява пряката им духовна връзка с първия архиепископ Свети Сава. Като настоява за обичая на двойната интронизация, нашата Църква

показва своята непоколебима привързаност към Косово и Метохия като своя духовна родина", допълват от Патриаршията.

Печката патриаршия е ставропигиален манастир, което означава, че е изключена от епархията, в която се намира, и че се управлява лично от сръбския патриарх.

От Сръбската православна църква подчертават, че посещението на патриарх Порфирий в Печ има изключително молитвен характер и не очакват никакви инциденти или неудобства. По информация на "Новости" посещението на Порфирий е било надлежно обявено на Прищина и международните власти в Косово и Метохия.

Патриарх Порфирий пристигна в сряда в Призрен, където пред катедралната църква "Свети Георги" беше посрещнат от Рашко-Призренския епископ Теодосий в съслужение със свещеници от Косово. Главата на Сръбската православна църква пристигна, придружаван от няколко епископи, както и от руския епископ на Будапеща Иларион Алфеев.

Директорът на сръбската правителствена Служба за Косово и Метохия Петър Петкович обаче не бе допуснат да влезе в Косово и да присъства на интронизацията на патриарх Порфирий в Патриаршията в Печ.