Интубиран пациент с COVID-19 оздравя напълно

49-годишният военен е приет в болница след опит за лечение с антибиотик

Здраве
18:56 - 12 Април 2020
3844
Интубиран пациент с COVID-19 оздравя напълно

Изписаха първият пациент у нас, който е бил интубиран заради COVD-19. Той е 49-годишен военнослужещ, за когото са се грижели пловдивски медици. Мъжът е бил контактен с доказано заразен човек и е приет след опит за лечение с антибиотик, изписан от личния лекар.

Доктор Дарабанова е сред медиците, които го посрещат. „Дойде с екип на спешна медицинска помощ видимо беше в добро състояние слезе сам от линейката, придвижи се сам до стаята и го настанихме в отделението, но след проведените изследвания - кръвни изследвания, образна диагностика, се видя, че белият дроб е доста увреден и има остър респираторен синдром на базата на двустранна пневмония на белия дроб“, обясни пред Би Ти Ви д-р Евелина Дарабанова, анестезиолог и реаниматор в УМБАЛ "Пълмед".

Така интензивното лечение започва веднага. При мъжа няма бактериална инфекция, а всичко е само на основата на коронавирус инфекцията, посочва още лекарката.

„Като го екстубирахме каза, че е гладен. Това бяха първите му думи. Каза, че се чувства добре. Нямаше спомен за абсолютно нищо, той беше приспан през цялото време на апаратната вентилация. А когато го изписахме, остана с много добри чувства и ние и той, емоцията беше неописуема. Даже направи дарение към болницата“, разказва д-р Евелина Дарабанова.