Инвазия на изкуствения интелект: Хиляди компании в Европа и 47 у нас работят с AI

Актуални новини
14:39 - 15 Април 2021
5286
Инвазия на изкуствения интелект: Хиляди компании в Европа и 47 у нас работят с AI

7% от всички компании в Европейския съюз с персонал от поне 10 човека използват технологии, базирани на изкуствен интелект, показват данните на Евростат за 2020 г. 

2% от фирмите пък разчитат на самообучаващи се машини при обработката на големи масиви от данни. Около 1% от предприятията на територията на Общността са внедрили системи за автоматична езикова обработка при комуникацията със своите клиенти.

Други 2% от европейските компании използват обслужващи роботи с известна степен на автономност. Те извършват рутинни задачи, като почистване и сортиране на предмети или такива, които могат да бъдат опасни за човешкото здраве. От всички държави в ЕС Ирландия е на първо място в класацията за най-широко приложение на изкуствения интелект. Там той се използва, по един или друг начин, от 23% от компаниите.

Проучванията у нас показват, че са идентифицирани 47 фирми, които разработват или използват изкуствен интелект.

Специалистите в областта на AI (Artificial intelligence-изкуствен интелект) в България са 500 души, което представлява около 3% от целия пазар на програмисти.

Анализите сочат, че повечето AI компании в България са насочени към секторите търговия, финанси и медии. След тях се нареждат телекомуникациите, публичните услуги и здравеопазването, като според експертите именно здравеопазването е индустрията, в която изкуственият интелект все повече ще намира широко приложение.

Разходите за AI в Европа ще се утроят 

Европейските разходи за изкуствен интелект се очаква да се утроят през следващите години, като достигнат съставен годишен ръст от 32%. През 2023 те ще надхвърлят 21 милиарда долара, показват данните от IDC Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Spending Guide. Секторите, които ще имат най-големи разходи в областта, са банковият, производството и продажбите на дребно. Здравеопазването също има интерес към AI, като тук фокусът ще е върху увеличаване на AI инвестициите в системи за диагноза и лечение.

Според проучването над половината от разходите в областта на изкуствения интелект ще бъдат генерирани от Великобритания, Германия и Франция, които имат стартъп хъбове с фокус върху AI съответно в Лондон, Берлин и Париж.

Трите държави ще държат голяма част от бъдещите инвестиции във финтех, технологиите за здравеопазване и маркетинг и реклама.

Microsoft купи компанията за изкуствен интелект Nuance за 19,7 млрд. долара

Microsoft обяви, че ще закупи технологичната фирма за изкуствен интелект и разпознаване на глас Nuance Communications Inc. за 19,7 млрд. долара, тъй като американските технологичен гигант се стреми да засили своята "облачна" стратегия, свързана със здравеопазването.

Сделката идва, след като и двете компании, които си партнираха през 2019 г. за автоматизиране на документация на клинична административна работа, спечелиха от бума в телездравните услуги с оглед на факта, че медицинските консултации се пренесоха онлайн поради коронавирусната пандемия

""Nuance осигурява слоя на изкуствен интелект (AI) в точката на доставка на здравни услуги и е пионер в реалното приложение на корпоративния AI. Заедно, с нашата партньорска екосистема, ще предоставим модерни ИИ решения в ръцете на професионалисти навсякъде, за да управляваме по-добре вземането на решения и създаване на по-смислени връзки", заяви изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.