Инвеститорът плаща срутената улица в "Манастирски ливади"(СНИМКИ)

Общество
14:43 - 13 Декември 2019
10372
Инвеститорът плаща срутената улица в Манастирски ливади(СНИМКИ)

Укреплението на строежа в „Манастирски ливади”, което се срути в четвъртък и доведе до паника целия квартал, явно е било неправилно изчислено и не е издържало на подпочвените води. Това обясни пред Lupa.bg инженер от съседен строителен обект, който е станал свидетел на инцидента.

Вчера след аварията в района, в който живее и столичната кметица Йорданка Фандъкова, бе повлечена и улица „Шарл Шампо” на кръстовището с "Боянски водопад". Спука се и основен водопровод и огромният изкоп се напълни с вода, а паркираните в близост в коли като по чудо не се озоваха директно в гьола. Жителите на квартала пък още са в ужас, че може да се образува ефект на свлачище и да повлече още от улиците. 

    

Заради аварията, строежът бе спрян по нареждане на ДНСК и цяла нощ тежки машини работиха в изкопа, за да отстранят проблема. Шумотевицата от тежките машини оставиха будни цяла нощ живеещите в отсрещната сграда. 

Днес рано сутринта инвеститорът Васил Щраков пък обеща със собствени средства да възстанови и асфалтира пропадналата улица „Шарл Шампо.” Самият той и през нощта, и днес сам направляваше възстановителните работи. 

„Започнахме още вчера укрепването, а днес продължаваме. Започва набиването на пилоти и освобождаване на улицата. В близките няколко дни ще приключим окончателно укрепването. „, увери той. И се извини на хората от съседните сгради, които е трябвало да изтърпят шума на машините цяла нощ.

Според Щраков причина за срутването е скъсаният водопровод. „Откакто от Софийска вода спряха водопровода, нивото на водата стои едно и също. Което значи, че дори да има подпочвени води, те са много малко.”, обясни предприемачът. Той увери, че не строителни работи са причинили срутването.

Кметът на „Триадица” Димитър Божилов пък успокои жителите на района, че няма опасност за съседните сгради до строежа и безопасността на всички е гарантирана.

„ДНСК и експерти от ВИАС предприемат мерки, за да установят коя е истинската причина за инцидента - дали защото водопроводът се е скъсал, масата се е свлякла или обратното - масата се е свлякла, заради неправилно укрепване и се е скъсал водопроводът. Факт, че водопроводът е много близо до асфалтовата настилка, а заради изисквания, те трябва да са на 1,5 метра.”, обясни районният кмет. И перефразира Шекспир с репликата: „Има нещо гнило в „Манастирски ливади”.