Инвеститорите пощуряха: Златото в света вече е изкупено!

Наблюдава се невиждан дефицит на кюлчета и монети, цената скочи с 9% за седмица

Топ
19:16 - 28 Март 2020
15812
Инвеститорите пощуряха: Златото в света вече е изкупено!

Инвеститорите в ценни метали и банкерите в САЩ се сблъскват с невиждат до този момент дефицит на злато – кюлчета и монети. "Златото просто изчезна. Изкупено е!", пише в последния си брой най-авторитетният икономически ежедневник "Уолстрийт Джърнъл".

"Всичко на практика е разпродадено. От Credit Suisse Group AG, която от 1856 г. сече свои монети, са съобщили през седмицата, че не си струва даже да се пита дали има злато в наличност. В Лондон банкери наемат частни самолети или се опитват да се уредят с военни товарни самолети, за да доставят своите кюлчета на борсата в Ню Йорк", пише още вестникът в репортажа си.

Недостигът на злато на борсата принуди банкерите от Уолстрийт да търсят помощ от Канада. Канадският кралски монетен двор е затрупан от заявки за увеличаване на производството на златни кюлчета, които да бъдат изпратени в Ню Йорк.

В резултат само за седмица цените на фючърсите на злато в САЩ скочиха с 9% до 1620 долара за унция, което е най-високото ниво от 7 години насам. Само в още няколко пъти е имало толкова голямо поскъпване в рамките на една седмица. Един от случаите е през 2008 г. при фалита на най-голямата тогава банка в САЩ Lehman Brothers.

Прогнозите на специалистите са, че цената на златото ще расте още и в скоро време ще премине психологическата граница от 1800 долара за унция.

В България също се наблюдава повишен интерес към инвестиционното злато, разкри източник на Lupa.bg от финансовия сектор. По наша информация, 4 български банки са инвестирали по над 10 милиона лева в кюлчета в последните две седмици, като една от тях е вложила над 40 милиона лева в ценнния метал.