ИНЖЕНЕРНО ЧУДО: Хърватите заобикалят Босна с мост (ВИДЕО)

Досега пътуващите през Хърватия чакаха с часове на босненската граница

Топ
16:20 - 26 Юли 2022
4870
ИНЖЕНЕРНО ЧУДО: Хърватите заобикалят Босна с мост (ВИДЕО)

Хърватия откри преди часове Пелешацкия мост, с който свързва южното си крайбрежие с останалата част от страната - инженерно чудо, пред което биха замълчали дори Лили Павлова и Теменужка Петкова.

Новината е дългоочаквана не само заради голямата транспортна промяна - с новия мост се заобикаля Босна и Херцеговина, през която бе единствената връзка между хърватските земи. Мостът е изграден от водеща китайска компания, но финансирането му е европейско.

Участъкът от 2,4 км е с огромно значение за Хърватия, което е "не само емоционално поради връзката на територията на Хърватия, но и за туризма и икономиката като цяло" по думите на транспортния министър Олег Буткович. Най-популярната туристическа дестинация на Западните балкани се надява, че това ще помогне за възстановяване на сектора, сринал се - като навсякъде другаде - по време на пандемията.

Досега пътуващите през Хърватия чакаха с часове на босненската граница, за да се придвижат между севера и юга. Причината е, че Босна запази излаза си на море, макар и във вид на съвсем малка ивица, след войните от разпадането на Югославия. В резултат 90 хил. души - включително жителите на Дубровник - останаха откъснати.