Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха рязко през юни

Годишният ръст на цените на жилищата достигна 9,8% през първото тримесечие на годината

Новини
12:47 - 02 Август 2022
3007
Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха рязко през юни

Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха рязко през юни, намеквайки за забавяне на жилищния пазар още преди започналото през юли затягане на паричната политика на Европейската централна банка, съобщава "Файненшъл таймс".

Цената на новите заеми за домакинствата за покупка на жилище се е увеличила с 16 базисни пункта спрямо предходния месец до 1,94%, според данни, публикувани от ЕЦБ във вторник. Това е с 64 базисни пункта над дъното от 1,30%, регистрирано през миналия септември и представлява най-голямото увеличение за този период от 2006 година насам.

Лихвените проценти по ипотечните кредити реагираха на очакванията за повишаване на основните лихвени ставки, тъй като ЕЦБ се бори с най-високата инфлация от създаването на евровалутата и на еврозоната.

През юли ЕЦБ увеличи своите лихвени проценти за първи път от 11 години насам при това с 50 базисни пункта - по-агресивно от очакванията за увеличение с 25 пункта.

Лихвените проценти по ипотечните кредити са се увеличили при повечето видове продукти и във всички големи икономики в еврозоната.

Най-голямото месечно увеличение беше за ипотечните лихвени проценти с матуритет между 5 и 10 години, като те се повишиха с 21 базисни пункта до 2,23%, но всички ипотечни падежи отбелязаха повишения от най-малко 12 базисни пункта.

В Германия лихвите по ипотечните кредити се повишиха през юни с повече от цял ​​процентен пункт от последното дъно, достигайки 2,25%. Значителни увеличения бяха регистрирани и в Италия, като Франция и Испания показаха по-малко реактивен ипотечен пазар, отбелязва "Файненшъл таймс".

Годишният ръст на цените на жилищата в еврозоната достигна 9,8% за всички времена през първото тримесечие на годината, продължавайки предизвикания от пандемията бум, който беше резултат от силното търсене и рекордно ниските лихвени проценти, напомня финансовата агенция.