Ирак похвали Испания за признаването на Палестина

ЕС
11:02 - 29 Май 2024
1333
Ирак похвали Испания за признаването на Палестина

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа Ал-Судани е похвалил значителната стъпка на Испания в признаването на държавата Палестина. Това е станало в телефонен разговор във вторник с испанския министър-председател Педро Санчес, предава Анадолската агенция, позовавайки се на изявление на медийната служба на иракския министър-председател. 

Припомняме, че във вторник Испания, а по-рано Норвегия и Ирландия, официално признаха Палестина, с което общият брой на страните, направили това, стана 146 от 193 държави-членки на ООН.

В изявлението се подчертава признателността на Ал-Судани за подкрепата на испанското правителство за палестинската кауза и неговото осъждане на агресията на Израел срещу невинни цивилни в Газа.

Ал-Судани подчерта, че „такива позиции имат значително въздействие върху възпирането на агресията и предотвратяването на геноцида срещу палестинците“.

По отношение на двустранните отношения той изрази „желанието на Ирак да изгради стратегическо партньорство с Испания, за да допринесе за продължаващото развитие на Ирак“.