Иракски кюрд стана министър във Великобритания

Актуални новини
14:41 - 26 Октомври 2022
2598
Иракски кюрд стана министър във Великобритания

Британският депутат Надим Захауи е назначен за лидер на Консервативната партия и министър без портфейл от новия британски министър-председател Риши Сунак.

Той е роден в Багдад преди 55 години в семейството на иракски кюрд. Дядо му, който носи същото име, е губернатор на Иракската централна банка и министър на търговията на кралство Ирак. Според експерти след 1963 г. дядото отива в Саудитска Арабия, където полага основите на настоящата икономическа система на кралството.

През 1976 г. баща му Харис Захауи, бягайки от режима на Саддам Хюсеин, заедно със семейството си се установява в графство Източен Съсекс в Югоизточна Англия.

През 2004 г. настоящият лидер на британските консерватори се жени за Лана Саиб, която изглежда също е иракчанка. От нея има три деца. Тя е директор на компанията Zahawi & Zahawi Ltd, с поле на дейност недвижими имоти с уставен капитал над 120 милиона долара. Двамата са запалени почитатели на конния спорт.

През 2017 г. Надим Захрауи попада под ударите на Изпълнителен указ 13769 на бившия американски президент Доналд Тръмп, според който е забранено в САЩ да влизат граждани от ислямски държави като Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Судан, Йемен и Ирак.

Независимо, че е британски гражданин и вече депутат в британския парламент, фактът, че е роден в Ирак, го превръща в обект на санкции от американското правителство.

Изпълнителният указ е отменен само два месеца по-късно. Надим Захауи изразява публично своето недоволство от факта, че не може да посети своите деца, учащи в американски университети.

Надим Захауи е привърженик на BREXIT, отстоявайки тезата, че ЕС няма да промени правилата на своето управление и че Великобритания трябва да поеме контрол върху редица административни дейности.