Иракски протестиращи нахлуха в сградата на парламента

Никой законодател не присъстваше в сградата

Новини
21:45 - 27 Юли 2022
2624
Иракски протестиращи нахлуха в сградата на парламента

Иракски протестиращи, които подкрепят духовника Моктада ал Садр, нахлуха в сградата на парламента на страната, разположена в зелената зона на Багдад, съобщиха няколко медии в сряда и "Ал Джазира".

Според източници демонстрантите са протестирали срещу номинацията на Мохамед Шия ал-Судани за министър-председател от подкрепяния от Иран съперничещ блок.

Иракските депутати не успяха да се споразумеят за назначаването на президент и министър-председател след изборите през октомври, отбелязвайки рекордните 290 дни без държавен глава и правителство.

Ал Садр спечели мнозинство на изборите и обеща да състави правителство с няколко сунитски и кюрдски блока и да изключи проиранските шиитски блокове.

Никой законодател не присъстваше в парламента, когато протестиращите навлязоха в строго охраняваната зелена зона на столицата, където се намират правителствени сгради и дипломатически мисии, в сряда.

Само силите за сигурност бяха вътре в сградата и изглежда позволиха на протестиращите да влязат относително лесно.

Протестиращите се противопоставят на кандидатурата на Мохамед Шиа ал-Судани, бивш министър и бивш губернатор на провинция, който е изборът на проиранската Координационна рамка за премиер.

Премиерът Мустафа ал Кадхими призова протестиращите "незабавно да се изтеглят" от Зелената зона.

Той предупреди в изявление, че силите за сигурност ще се погрижат за "защитата на държавните институции и чуждестранните мисии и ще предотвратят всякакво увреждане на сигурността и реда".

Блокът на Ал Садр спечели 73 места на изборите в Ирак през октомври 2021 г., което го прави най-голямата партия в 329-местния парламент.