Иран: Атаката приключи, не ни провокирайте повече!

Техеран заяви, че нападението му е отговор на израелските убийства на екстремистки лидери и агресията в Ливан

Свят
08:56 - 02 Октомври 2024
2298
Иран: Атаката приключи, не ни провокирайте повече!

Иран заяви, че ракетната му срещу Израел е приключила, ако няма по-нататъшна провокация, докато Израел и САЩ обещаха да отвърнат на Техеран, тъй като страховете от по-широка война се засилиха, предаде "Ройтерс".

Вашингтон заяви, че работи с дългогодишния си съюзник Израел, за да гарантира, че Иран ще понесе "тежки последствия" за атаката във вторник, която според Израел включва повече от 180 балистични ракети. В сряда ще има среща за Близкия изток.

"Действието ни е приключено, освен ако израелският режим не реши да покани по-нататъшно отмъщение. При този сценарий отговорът ни ще бъде по-силен и мощен", каза иранският външен министър Абас Аракчи в публикация в Х.

Няма съобщения за ранени в Израел, но един човек е бил убит в окупирания Западен бряг, съобщиха властите там. Иран определи кампанията като отбранителна и насочена единствено срещу израелски военни съоръжения. Иранската държавна информационна агенция съобщи, че три израелски военни бази са били атакувани.

Техеран заяви, че нападението му е отговор на израелските убийства на екстремистки лидери и агресията в Ливан срещу "Хизбула" и в Газа.