Иран е готов да изнася оръжия и военна техника

Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна

Русия
14:53 - 19 Юли 2022
2824
Иран е готов да изнася оръжия и военна техника

Иран е готов да изнася военна техника и оръжия. Това заяви командирът на сухопътните сили на иранската армия Киумарс Хейдари, цитиран от "Ройтерс".

В момента сме готови да изнасяме военно оборудване и оръжия, обяви той.

По-рано днес Съединените щати предупредиха, че ще наложат санкции срещу Иран, ако страната продължи с предполагаемия си план да продава дронове на Русия, които да бъдат използвани в Украйна.

Предупреждението дойде няколко дни, след като Белият дом съобщи, че руски служители са посетили летище в Централен Иран най-малко два пъти през последните седмици, за да видят бойни дронове, които Москва иска да придобие за продължаващата война в Украйна.

По информация на Вашигон Иран е показал дроновете на руски официални лица на летище Кашан на 8 юни и 15 юли. Бяха публикувани и сателитни изображения на дронове Shahed-191 и Shahed-129, които са в полет, докато транспортен самолет на руската делегация е на земята.

От администрацията на Байдън предупредиха, че иранското правителство се готви да предостави на Русия няколкостотин дрона.

От своя страна иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян увери, че Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна.