Иран екзекутира 20-годишен участник в протестите

Младият мъж е станал баща, докато е бил в затвора

Новини
21:57 - 24 Ноември 2023
4088
Иран екзекутира 20-годишен участник в протестите

Иран е екзекутирал още един мъж, участвал в миналогодишните протести в страната, предаде ДПА, като цитира иранска правозащитна организация, базирана в САЩ.

"На 23 ноември Милад Зохрехванд беше екзекутиран в затвора Хамедан, само 10 дни, след като Върховният съд потвърди смъртната му присъда", съобщи в "Екс" Новинарската агенция на активистите правозащитници, като публикува снимка на покойния.

Семейството на осъдения на смърт не е било уведомено предварително, за да го види за последен път, допълва БТА.

"Двадесетгодишният младеж беше женен и стана баща, докато лежа в затвора. Не е ясно дали някога е имал възможност да види новороденото си дете преди смъртта си", посочват още правозащитниците.

Зохреванд беше арестуван от силите за сигурност на 26 октомври 2022 г., в разгара на протестното движение срещу режима, предизвикано от смъртта на Махса Амини в ареста на полицията с хиджаб. Ирански съд го призна за виновен в убийството на член на иранската революционна гвардия и го осъди на смърт, припомня ДПА, като отбелязва, че правозащитници вече са обвинявали Техеран, че използва екзекуциите като средство за възпиране на протестите и потискане на етническите малцинства.

Базираната в Германия организация Международно общество за човешки права определи екзекуцията като "произволна".