Иран екзекутира трима за трафик на наркотици

Новини
13:45 - 10 Май 2023
1138
Иран екзекутира трима за трафик на наркотици

Екзекутираха трима членове на наркокартел в Иран. По време на ареста са били иззети един килограм кокаин, опиум и метамфетамини. 

"Изпълнена беше смъртната присъда на трима членове на бандата "Панджак", най-големия картел за разпространение на кокаин в страната", съобщи уебсайтът на съдебната власт Mizan Online.

Всяка седмица в Иран биват екзекутирани средно над 10 души, каза Фолкер Тюрк, ръководител на ООН по правата на човека. Организацията предупреждава за "плашещо висок" брой смъртни наказания в страната. 

Екзекутираните през миналата година са 582 души, което е най-високият брой от 2015 г. насам.

Данните за обесените хора през 2022 г. показват, че те са със 75% повече в сравнение с предходната година, заявиха в съвместен доклад през април групата "Права на човека в Иран" и организацията "Заедно срещу смъртното наказание".

Иран е на второ място в света по брой на екзекуциите след Китай, според групи за защита на човешките права, включително Amnesty International. Досега над 210 души са екзекутирани за престъпления, свързани с наркотици. ООН предполага, че действителният им брой е доста по-голям.