Иран иска да строи сателит с Русия

Русия
14:43 - 05 Октомври 2023
1996
Иран иска да строи сателит с Русия

Иран възнамерява да проведе преговори с Русия, за да потърси помощ за изграждането на нов сателит, съобщават ТАСС и агенция "Мехр".

Акцент в разговорите ще е разработването на технически спецификации за следващите модели на спътника Khayyam, първият от които беше изстрелян през август 2022 г.

Иран иска да обсъди с Русия и план за изграждане на сателит за дистанционно наблюдение, малък геосателит и телекомуникационен сателит.

Освен това страната възнамерява да разработи и да изведе в орбита най-малко осем нови спътника в обозримо бъдеще, заедно с група от 10 малки сателита, наречени сателитна система на генерал Солеймани.

Министърът на информационните и комуникационните технологии на Иран Иса Зарепур заяви, че страната му работи за изпращането на хора в космоса през следващите пет години.

Часове по-рано ръководителят на Иранската космическа агенция Хасан Салария обяви разработването на ракетата носител Sarir, която ще може да извежда сателити в геостационарна орбита. Освен това агенцията е започнала проектирането на първия в страната сателит за радарно сондиране и нов телекомуникационен сателит Nahid-3.

Иран започна космическата си програма през 2004 г. Страната е един от 24-те основатели на Комитета на ООН за мирно използване на космическото пространство, който беше създаден през 1959 г.