Иран изгони двама германски дипломати

ЕС
13:20 - 01 Март 2023
1495
Иран изгони двама германски дипломати

Иран експулсира двама германски дипломати като ответна реакция, след като Берлин предприе подобни действия миналата седмица в отговор на смъртна присъда, издадена на двойния гражданин Джамшид Шармахд.

Говорителят на Министерството на външните работи Насер Канани заяви, че двамата дипломати са били изгонени в отговор на "намесата... на германското правителство във вътрешните и съдебните дела" на Иран.

"Иранският режим се бори със собствения си народ по всички възможни начини и не проявява никакво уважение към човешките права", заяви преди дни и канцлерът Олаф Шолц.

67-годишният Шармахд е осъден за участие в бомбения атентат в джамия в южния град Шираз през 2008 г., при който загинаха 14 души и 300 бяха ранени. Семейството му категорично отхвърли обвиненията и помоли Берлин да "действа незабавно", за да спаси "живота му".

Иранските съдилища не признават двойното гражданство. Според съдебните власти Шармахд е планирал да извърши 23 "терористични" акта, като е успял да осъществи пет от тях, предаде АФП.

Прокурорите го обвиняват, че е установил контакт с "офицери от ФБР и ЦРУ" и се е "опитал да се свърже с израелски агенти на Мосад". Шармахд е обвинен в ръководене на групата "Tondar", която има за цел да свали ислямската република и е забранена от правителството като терористична организация.