Иран изпрати боен кораб в Аденския залив

Разрушителят е придружаван от логистичен кораб и хеликоптероносач

Свят
12:22 - 26 Август 2019
3024
Иран изпрати боен кораб в Аденския залив

Иран е разположил разрушител, въоръжен с крилати ракети с далечен обсег в Аденския залив, за да осигури сигурност за иранските кораби, плаващи през региона, съобщава иранската държавна телевизия Press TV, цитирана от "Ройтерс".

Разрушителят е придружаван от логистичен кораб и хеликоптероносач. Телевизията определи разрушителя като най-модерния подобен военен плавателен съд на Иран.

Това става само ден след като ирански военноморски командир изрази готовност за ескортиране на петролния танкер Adrian Darya 1 (по-рано се казваше Grace 1), който беше освободен от властите в Гибралтар по-рано този месец след продължило повече от месец задържане въпреки призивите на САЩ за продължаване на ареста му.

Танкерът Adrian Darya 1 беше задържан от властите на Гибралтар в началото на юли за предполагаемо транспортиране на петрол за Сирия, което нарушава санкциите на Европейския съюз срещу Дамаск.

След разследване по въпроса, властите в Гибралтар освободиха танкера въпреки опитите на Вашингтон да възпрепятства решението.