Иран: Крим и Донбас са украински

Друг ключов съюзник на Москва - сръбският президент Александър Вучич, изрази същата позиция

Русия
12:13 - 20 Януари 2023
1883
Иран: Крим и Донбас са украински

Иран не признава официално руската анексия на Крим и на още четири източни области на Украйна въпреки "отличните отношения с Москва". Това заяви иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян пред TRT World.

"Ние се противопоставяме на войната и разселването на хора в Украйна. От друга страна, признаваме суверенитета и териториалната цялост на страните в рамките на международното право. Ето защо, въпреки отличните отношения между Техеран и Москва, не признаваме отделянето на Крим от Украйна", подчерта той.

"Не сме признали и отделянето на Луганска и Донецка област от Украйна, защото настояваме на своя последователен принцип във външната политика - конфликтът в Украйна не е решение и ние вярваме в нашата позиция като основен политически принцип", допълни дипломатът.

Друг ключов съюзник на Москва - сръбският президент Александър Вучич, изрази същата позиция на 18 януари. Той заяви, че въпреки "традиционно добрите" отношения между Белград и Москва, Сърбия не подкрепя всяко отделно решение, взето от Кремъл, нито дори от повечето от тях.

Иран предоставя военна подкрепа на Русия във войната ѝ срещу Украйна, като доставя на Москва дронове камикадзе. Заради тези доставки САЩ, ЕС и други западни страни наложиха санкции срещу Техеран.

Предполага се, че Иран и Русия преговарят за споразумение за доставка на определен тип ракети. Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди, че Техеран ще прекрачи "червена линия", ако предостави ракети на Москва.

Белият дом смята, че Москва предоставя на Техеран "безпрецедентно ниво" военна и техническа подкрепа в замяна на това Иран да доставя на Русия оръжия за войната ѝ в Украйна.