Иран мисли по 13 сценария за отмъщение на САЩ

Парламентът увеличи бюджета на Гвардейците на Ислямската революция с 225 милиона долара

Общество
12:23 - 07 Януари 2020
2479
Иран мисли по 13 сценария за отмъщение на САЩ

Иран разглежда 13 "сценария за отмъщение" на САЩ заради убийството на командващия Бригадите Ал Кудс генерал Касем Солеймани, заяви секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Американците трябва да знаят, че до момента в Съвета са обсъдени 13 сценария за отмъщение и че дори ако се стигне до консенсус за най-щадящия от тях, изпълнението му може да стане исторически кошмар за САЩ", каза Шамхани.

"Американците знаят, че са уязвими за ответни мерки от Иран. Ако силите на САЩ не напуснат доброволно региона, ще ги принудим да го направят", добави той.

Междувременно бе съобщено, че иранският парламент е увеличил бюджета на Гвардейците на Ислямската революция до 20 март (краят на персийската година), съобщи председателят на парламента Али Лариджани, цитиран от агенция ИРНА.

По думите на Лариджани върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей е наредил бюджетът на корпуса да бъде увеличен с равностойността на 225 млн долара, предаде ДПА. Увеличението е свързано с осъществяването на плана за "сурово отмъщение" срещу САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани, заяви председателят на парламента.