Иран може да е непредсказуем като САЩ

Външният министър Зариф осъди изпращането на военноморски сили в Персийския залив

Свят
15:50 - 21 Август 2019
1214
Иран може да е непредсказуем като САЩ

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че Техеран може да действа "непредвидимо" в отговор на "непредсказуемите" политики на САЩ с президент Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

"Взаимната непредсказуемост ще доведе до хаос. Президентът Тръмп не може да бъде непредсказуем и да очаква другите да бъдат предвидими. Непредсказуемостта ще доведе до взаимна непредсказуемост, а непредсказуемостта е хаотична", заяви Зариф в реч пред Международния институт за изследване на мира в Стокхолм.

Вашингтон, който е с най-силният западен морски контингент в Персийския залив, призовава своите съюзници да се присъединят в операция за охрана на корабоплаването в Ормузкия проток.

"Арабските държави от Персийския залив не могат да постигнат сигурност, като харчат милиарди долари за закупуване на западни оръжия ... Никакво количество чуждестранно военно присъствие (в Персийския залив) не може да предотврати несигурността", обяснява Зариф.

Арабските държави в Персийския залив не трябва да се стремят да "купуват сигурност отвън" и осъди изпращането на военноморски сили в Персийския залив.

"Ако искате да говорим за сигурност, не изпращайте флотилии в Персийския залив. Това е малко водно тяло. Изпращайки флотилии, вие не защитавате свободата на навигация, вие възпрепятствате свободата на навигация."

Засега Великобритания, Австралия и Бахрейн се присъединиха към мисията за сигурност, ръководена от САЩ.

"Не можете да имате остров на сигурността с флотата си в Персийския залив, когато САЩ водят икономическа война срещу Иран", допълва Зариф.

Иран е готов да се върне към изпълнение на задълженията по Съвместния всеобхватен план за действие - ядрения договор ор 2015 г., ако Европа започне да спазва задълженията си, коментира Зариф, цитиран от ТАСС.

"Ако Европа изпълни задълженията си по сделката, ние ще се върнем, за да изпълним задълженията си. Ще го направим, дори ако САЩ не се върнат", допълва той.

По думите му "САЩ, а не Иран, се стремят да унищожат ядрената сделка. Можем да се върнем до няколко часа", подчерта той.

Министърът отбеляза, че "най-добрият сценарий е връщането на американския президент Доналд Тръмп към споразумение. В най-лошия случай невъзможността за постигане на съгласие ще доведе до война. Тази опция е губеща за всички", обяснява Зариф.

Според него, Иран няма да напусне ядрената сделка, "защото това е добро споразумение и неговото унищожаване може да отвори кутията на Пандора."

"Договорът за неразпространение на ядрени оръжия е крайъгълен камък на международното право. Ще продължим да спазваме режима за неразпространение", коментира той.