Иран налага едноседмична блокада в Техеран

Страната съобщи за 25 441 нови случая в понеделник и 213 смъртни случая през изминалия ден

Свят
15:58 - 19 Юли 2021
2064
Иран налага едноседмична блокада в Техеран

В понеделник Иран наложи едноседмична блокада на столицата Техеран и околния регион, докато страната се бори с поредния скок на пандемията на коронавируса, съобщават държавните медии, цитирани от АП.

Блокадата - петата досега в страната - ще започне във вторник и ще продължи до следващия понеделник. Всички базари, пазари и обществени офиси ще бъдат затворени, както и киносалони, спортни зали и ресторанти както в провинция Техеран, така и в съседната провинция Алборз. 

Иран съобщи за 25 441 нови случая в понеделник и 213 смъртни случая през изминалия ден, което доведе до общо смъртност на 87 374 от над 3,5 милиона потвърдени случая в пандемията.

По време на по-ранен скок на случаите, през април, Иран отчете най-високия дневен брой случаи, 25 582. По това време ежедневните жертви нараснаха до около 400, под мрачния рекорд от 486, постигнат миналия ноември.

В последно време иранските власти предупреждават за нов скок, подхранван от бързо разпространяващия се вариант Делта.

В засегнатия от санкциите Иран, който има най-висок брой жертви на COVID-19 в Близкия изток, по-малко от 2% от населението от 84 милиона е получило и двете дози, главно от внесените руски и китайски ваксини.