Иран наложи драстични ограничения върху интернет

Общо 11 души загинаха от началото на протестите

Свят
19:16 - 22 Септември 2022
2443
Иран наложи драстични ограничения върху интернет

Иранските власти наложиха ограничения върху интернет, включително блокирайки достъпа до Инстаграм и Уотсап, поради протестите, започнали след смъртта на млада жена, арестувана от нравствената полиция на страната, съобщи Франс прес.

"По решение на властите от снощи в Иран не е възможен достъпът до Инстаграм, достъпът до Уотсап също е нарушен", съобщи новинарската агенция Фарс. Причината за тази мярка са "действията срещу националната сигурност, предприети от контрареволюционери чрез социалните мрежи".

След като през последните години в Иран бяха блокирани платформи като Ютуб, Фейсбук, Телеграм, Туитър и Тикток, Инстаграм и Уотсап бяха най-използваните приложения, припомня АФП.

Ислямската република ограничава достъпа до мрежата - без използване на средства за заобикаляне на цензурата като Виртуални частни мрежи (VPN), по-голямата част от чуждестранните страници са недостъпни. Връзката беше забавена от началото на протестите, започнали след като властите обявиха на 16 септември смъртта на Махса Амини, арестувана за "носене на неуместно облекло" от нравствената полиция на Иран, която налага спазването на дрескод за жените.

Общо 11 души загинаха от началото на протестите, четирима от тях са членове на силите за сигурност. Вчера в Тебриз, Газвин и Машхад бяха убити с ножове или куршуми членове на паравоенна организация, които са били "мобилизирани, за да се изправят срещу участниците в размириците". Един член на силите за сигурност беше убит и в град Шираз във вторник.

Ирански представители отричат служители на силите за сигурност да са замесени в смъртта на протестиращите.

По-късно иранската държавна телевизия обяви, че по последни данни броят на загиналите при протестите е достигнал 17 души.