Иран не търси ескалация, но "ще накаже" Израел

Свят
12:39 - 05 Август 2024
813
Иран не търси ескалация, но "ще накаже" Израел

 Иран не търси ескалация на регионалното напрежение, но смята, че трябва да накаже Израел, за да предотврати по-нататъшна нестабилност, заяви говорителят на външното министерство на ислямската република след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран миналата седмица, цитира думите му Ройтерс.

"Иран се стреми да установи стабилност в региона, но това ще стане само с наказване на агресора и създаване на възпиране срещу авантюризма на ционисткия режим (Израел)," каза Насер Канаани, добавяйки, че действия от страна на Техеран са неизбежни.

Канаани призова Съединените щати да спрат да подкрепят Израел, като заяви, че международната общност се е провалила в своя дълг да осигури стабилност в региона и трябва да подкрепи "наказанието на агресора."

В понеделник, главният командир на Ислямския революционен гвардейски корпус, Хосейн Салами, отново подчерта заплахата на елитната група, че Израел "ще получи наказание в подходящия момент".

Техеран и групи, съюзени с Иран, като Хамас и Хизбула, обвиниха Израел за убийството на Хания на 31 юли. Израелски официални лица не са поели отговорност за нападението.