Иран обеси петима мъже заради групово изнасилване

Свят
11:45 - 09 Август 2023
2527
Иран обеси петима мъже заради групово изнасилване

Иран екзекутира петима мъже чрез обесване, след като ги осъди за групово изнасилване на жена в северозападната част на страната миналата година, съобщиха от съдебната система.

"Петимата мъже, които през май 2022 г. са отвлекли и изнасилили жена в град Маранд, бяха екзекутирани днес (сряда)", съобщи уебсайтът на съдебната власт Mizan Online, цитиран от АФП.

Мъжете, които са били арестувани четири дни след груповото изнасилване в провинция Източен Азербайджан, са били замесени и в други престъпления, казаха от съда, без да уточняват подробности.

Миналия месец Иран екзекутира трима мъже, които бяха осъдени за изнасилване на жени, на които са поставили упойка, след като са ги примамили във фалшива клиника за козметична хирургия. Те бяха признати за виновни за множество случаи на сексуално насилие в южната провинция Хормозган в края на 2021 г., съобщи тогава Mizan.

Групата за защита на правата на човека "Амнести интернешънъл" твърди, че Иран екзекутира повече хора от всяка друга държава, с изключение на Китай, и че миналата година са били обесени най-малко 582 души, което е най-големият брой от 2015 г. насам. Досега през 2023 г. са екзекутирани най-малко 282 души.