Иран обвини Израел в саботаж на ядрен обект

Властите в Техеран обявиха, че запазват правото си за действия срещу извършителите

Свят
12:37 - 12 Април 2021
1523
Иран обвини Израел в саботаж на ядрен обект

Иран обвини регионалния си съперник Израел за инцидента в ядрения обект в Натанз и се зарече да отмъсти, предаде Ройтерс цитирайки думи на външния министър Мохамад Джавад Зариф пред държавна телевизия.

Властите в Техеран обявиха инцидента ден по-рано за „ядрен тероризъм“ и „саботаж“, като посочиха, че запазват правото си да предприемат действия срещу извършителите.

Иран и световни сили водят преговори, определени от тях като „конструктивни“, за вдъхване на нов живот на ядреното споразумение от 2015 г. с Техеран, от което Вашингтон се оттегли преди три години.

„Ционисткият режим иска да си отмъсти заради нашия напредък по пътя на вдигането на санкциите… Те публично казаха, че няма да го позволят. Но ние ще си отмъстим на ционистите“, казал Зариф според държавната телевизия.

Редица израелски медии цитираха неназовани източници в разузнаването, че разузнавателната служба Мосад е извършила успешен саботаж в Натанз, като така евентуално обогатяването на уран е върнато с месеци назад. Израел не е коментирал официално инцидента.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде заяви на пресконференция днес, че станалото в Натанз може да бъде описано „действие срещу човечеството“, но посочи, че няма пострадали или (радиационно) замърсяване на обекта.

„Ядрените ни експерти оценяват щетите, но мога да ви уверя, че Иран ще смени повредените центрофуги за обогатяване на уран в Натанз с по-добри“, каза Хатибзаде.

Висш представител в администрацията на САЩ заяви, че Вашингтон не е замесен в инцидента.

Проблемът с електроразпределителната система в Натанз изглежда е бил причинен от кибератака.