Иран обвини Саудитска Арабия, че разделя Близкия изток

Крал Салман се притеснява от регионален конфликт

Политика
11:36 - 31 Май 2019
1948
Иран обвини Саудитска Арабия, че разделя Близкия изток

Иран обвини Саудитска Арабия, че всява разделение сред държавите от Близкия изток в полза на Израел, след като кралството бе домакин на среща на страните от Персийския залив, свързана с противопоставянето срещу ислямската република, предаде AFP.

На срещата почти всички арабски държави се обявиха срещу действията на Иран, осъждайки всички неотдавнашни атаки в Залива, и подкрепиха действията на кралството за защита на територията му.
Саудитска Арабия "продължава да посява разделение между ислямските страни, като това е желанието на ционисткия режим", заяви говорителят на външното министерство на страната Абас Мусави. "Виждаме опитите на Саудитска Арабия да обединят съседите си и арабските страни против Иран, като продължение на безсмислените действия на САЩ и ционисткия режим", добави той. Мусави изрази разочарование, че Рияд възнамерява да отправи същите "неоснователни твърдения" срещу Техеран на срещата на върха на Организацията на ислямското сътрудничество в Мека в началото на събота, "използвайки" своята роля като домакин. Кралят на Саудитска Арабия Салман в петък утвърди реториката си срещу Иран, призовавайки арабските държави да се изправят срещу неговите "престъпни" действия, след като нападенията срещу петролни инсталации предизвикаха опасения от регионален конфликт.