Иран осъди на смърт известен рапър

Свят
11:42 - 25 Април 2024
1162
Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа на протестите през 2022-2023 г., съобщава "Ройтерс".

Съдебните органи обаче уточниха, че Тоомадж Салехи има право на намаляване на присъдата.

Адвокатът на Салехи Амир Райсиан вчера съобщи, че иранският революционен съд е осъдил клиента му на смърт по обвинения, свързани с безредиците в страната преди две години.

Салехи беше арестуван през октомври 2022 г., след като направи публични изявления в подкрепа на общонационалните протести, предизвикани от смъртта в полицейския арест на Махса Амини - 22-годишна кюрдка от Иран, задържана за носене на "неподходящ" хиджаб.

Днес отделът за медиите на съдебната власт потвърди смъртната присъда на Салехи въз основа на обвинения в "корупция на земята", но поясни, че присъдата дава право на подсъдимия да намали присъдата си при "изразяването му на разкаяние и сътрудничество с властите".

Салехи има 20 дни да обжалва присъдата си пред Върховния съд. Ако съдебното решение бъде потвърдено, съдебната комисия по амнистия ще преразгледа делото и евентуално ще смекчи присъдата му.

През 2023 г. Върховният съд на Иран отхвърли обвиненията срещу Салехи в "корупция на земята" - углавно престъпление според ислямските закони на страната. Решението обаче не е изпълнено, което адвокатът на Салехи нарече "безпрецедентен ход" на съдебната система.

Хаштагът #FreeToomaj (Свобода за Тоомадж) е тенденция в социалните мрежи като X, като потребителите призовават за незабавното освобождаване на Салехи.