Иран осуетил "израелско-арабски" заговор

Целта е била убийството на висшия генерал от Революционната гвардия Касем Солеймани

Свят
15:00 - 03 Октомври 2019
1435
Иран осуетил "израелско-арабски" заговор

Иран е осуетил "израелско-арабски" заговор за убийството на висшия генерал от Революционната гвардия Касем Солеймани, който е началник на елитната част "Кудс" от гвардията. Това обяви началникът на разузнаването на гвардията, цитиран от световните осведомителни агенции.

Според информациите Хосеин Таеб, който е ръководител на разузнавателната служба на Революционната гвардия, е казал по време на годишната среща на ръководството на гвардията, че заговорът е бил планиран "от няколко години".

Таеб уточнил, че три неназовани лица са били арестувани във връзка с опита за покушение.

"Отрядът за убийството подготви между 350 и 500 килограма взривен материал", който да се използва срещу Солеймани по време на светия месец Мохарам, който започна тази година в началото на септември, вероятно в иранския град Керман, добави Таеб.

Той изтъкнал, че заговорът е планиран по такъв начин, че да изглежда като част от вътрешната борба за власт в Иран за "предизвикване на религиозна война вътре в Иран".

"Еврейско-арабските служби за сигурност", след като не успели да ударят ключови бази на Революционната гвардия в миналото, след това решили да задействат заговора да ударят Солеймани близо до дома му в Югоизточен Иран, допълнил Таеб.

През последните месеци поредица от удари в Ирак бяха приписани на Израел, някои от тях в близост до границата между Сирия и Ирак и граничния пункт Абу Камал - Каим. При атаките бяха ударени подкрепяни от Иран шиитски милиции и техните конвои, извършващи контрабанда на оръжие в Сирия, уточнява израелското издание "Аарец".

През септември израелската армия заяви, че шиитски подразделения, ръководени от "Кудс", са опитали да изстрелят няколко ракети, които не успяха да навлязат в Израел. Това стана само две седмици, след като израелската армия обяви, че Солеймани стои зад плановете за извършване на атака с дрон срещу Израел от Сирия.

Таеб припомнил изказване през август, в което израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала да се "успокои" и предупреди, че "Израел знае как да се защити и как да отвърне на враговете си".

"Бъдете внимателни с думите си и бъдете още по-внимателни с действията си", предупреди Нетаняху и Солеймани.

Солеймани е една от най-известните и влиятелни военни фигури в Иран. Той участва във военните активности на Иран в много страни, включително Ирак, Афганистан и Кавказки републики, и се смята за един от най-близките хора до върховния лидер на Иран Али Хаменеи.