Иран отхвърля новите санкции на САЩ

Това заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави

Свят
14:08 - 21 Май 2020
2522
Иран отхвърля новите санкции на САЩ

Иран отхвърли новите санкции на САЩ срещу няколко ирански официални лица, като настоя, че те са знак за пълната неефективност на предишните санкции на Вашингтон срещу Ислямска република, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

"Безплодните и повтарящи се санкции на Вашингтон срещу ирански представители са знак за слабост, отчаяние и объркване на американската администрация", подчерта говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

САЩ вчера наложиха санкции срещу няколко ирански властници, включително вътрешния министър, обвинявайки ги в тежки злоупотреби с правата на човека.

Министерството на финансите на САЩ уточни, че иранският министър на вътрешните работи Абдулреза Рахмани-Фазли е издал заповед, разрешаваща на правоприлагащите сили на Иран да използват смъртоносна сила в отговор на антиправителствените протести през ноември, което доведе до убийството на протестиращи, включително най-малко 23 непълнолетни.

Стотици млади и работнически иранци излязоха на улиците на 15 ноември, за да протестират срещу решението на правителството да увеличи цените на горивата. Протестите се превърнаха в политически, като демонстрантите изгориха снимки на висши служители и призоваха чиновниците да се оттеглят.

Върховният лидер на аятола Али Хаменей, осъди вълненията като "много опасна конспирация" от враговете на Иран.

През януари сайтът на опозицията заяви, че най-малко 631 души са били убити по време на вълненията, а базираната в Лондон Amnesty International заяви, че са били убити над 300 души.

И двата акаунта са отхвърлени от Ислямска република, която все още не е довела до смърт. Иранската съдебна система осъди десетки протестиращи на дълги срокове затвор.