Иран отрече участие в нападението на Израел

Свят
11:07 - 09 Октомври 2023
1513
Иран отрече участие в нападението на Израел

Представителят на Иран към ООН отхвърли тезите за това, че Техеран има участие в планирането на нападението на "Хамас" над Израел.

"Ние решително заставаме в подкрепа на Палестина, но ние не участваме в мерките на Палестина, доколкото тези решения се взимат изключително и само от Палестина" - се казва в изявлението на представителството.

По-рано Уолстрийт джърнъл съобщи с позоваване на високопоставени членове на "Хамас" и ливанското движение "Хизбула", че ирански чиновници са дали зелена светлина за началото на нападението над Израел в събота по време на среща с ръководителите на палестинската групировка миналата неделя в Бейрут. Там са присъствали офицери от Корпуса на Гвардията на ислямската революция, които са работили над плановете на операцията през август месец.

От представителството на Иран към ООН също така добавят, че случващото се представлява в същността си напълно законна защита от "седемдесетгодишна деспотична окупация". "Те (Израел) се опитват да оправдаят своя провал и го преписват на разузнавателна мощ и оперативните възможности на Иран", се сочи още в изявлението.

Припомняме, че Иран веднага приветства атаките и се обяви за правото на палестинците на самоотбрана.