Иран отрече участие в ударите срещу кораби в Червено море

Свят
09:00 - 24 Декември 2023
2047
Иран отрече участие в ударите срещу кораби в Червено море

Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че Техеран е замесен в атаки на йеменски бунтовници срещу търговски кораби. Това заяви заместник-министърът на външните работи Али Багери, цитиран от АФП. 

"Съпротивата на хусите има свои собствени инструменти и действа в съответствие със собствените си решения и възможности, каза Багери пред агенция Mehr. Фактът, че определени сили, като американците и израелците, понасят удари от съпротивителното движение по никакъв начин не трябва да поставя под въпрос реалността на силата на съпротивата в региона", каза той.

По-рано в събота иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан каза, че Вашингтон преди това е поискал от Иран да посъветва йеменските бунтовници да не действат срещу интересите на САЩ и Израел в региона.

"Дадохме да се разбере на американците, че тези групировки са решили, въз основа на техните интереси, как да подкрепят Газа, каза Амир-Абдолахян по време на конференция в Техеран в подкрепа на палестинците. Ние не сме и няма да им наредим да спрат атаките".

Проирански настроените бунтовници хути в Йемен са предприели повече от 100 атаки с дронове и ракети, насочени срещу 10 търговски кораба в Червено море. Това е в знак на солидарност с палестинците в Газа, където Израел се сражава срещу бойците на "Хамас".

Танкерът пренасящ химически продукти, плаващ под либерийски флаг, който бе ударен край бреговете на Индия, е бил поразен от боен дрон, изстрелян от Иран. Това се казва в изявление на Пентагона.

Атаката е извършена около 10 сутринта местно време и няма жертви на борда на плавателния съд, се казва в съобщението и се добавя, че пожарът е потушен.

Американските военни остават във връзка с плавателния съд, докато той продължава към дестинация в Индия.

В изявлението на Пентагона се казва, че корабът Chem Pluto е бил управляван от нидерландско дружество.

Ударът с дрон е извършен на около 370 км от бреговете на Индия, се казва в съобщението и се добавя, че в близост не е имало кораби на ВМС на САЩ.

Няма незабавно поемане на отговорност за удара, който дойде на фона на вълна от атаки с дронове и ракети от йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, в Червено море.

Командир на Иранската революционна гвардия предупреди, че Средиземно море може да бъде затворено, ако Съединените щати и техните съюзници продължат да извършват престъпления в Газа, предаде агенция Ройтерс. Той обаче не поясни как ще се осъществи блокадата.

Иран подкрепя "Хамас" във войната им срещу Израел и обвинява Съединените щати, че подкрепят израелски престъпления в Газа, където седмици бомбардировки убиха хиляди хора и прогониха повечето от населението от домовете им.

В Ивицата Газа вече 11 седмици се извършват израелски въздушни и наземни атаки, които убиха повече от 20 000 души, предимно жени и деца, според здравното министерство в крайбрежната територия, управлявана от "Хамас". Израел се зарече да смаже Хамас, след като палестинската групировка извърши трансгранична атака на 7 октомври, при която загинаха около 1140 души в Израел, предимно цивилни. Хамас също така отвлече около 250 души, 129 от които според Израел остават в Газа.