Иран отрича да прехвърля на ракети към Русия

Русия
14:27 - 09 Септември 2024
596
Иран отрича да прехвърля на ракети към Русия

Високопоставен командир на Иранската революционна гвардия отрече съобщенията, че Иран е прехвърлял ракети на Русия, съобщиха иранските медии, цитирани от "Ройтерс".

СиЕнЕн и Уолстрийт джърнъл съобщиха миналата седмица, позовавайки се на неидентифицирани източници, че Иран е прехвърлил балистични ракети с малък обсег на Русия.

Бригаден генерал Фазлола Нозари, заместник-командир на централния щаб на Хатам ал-Анбия, беше цитиран от Иранската агенция за трудови новини, като каза: "Никаква ракета не е била изпращана на Русия и това твърдение е вид психологическа война".

"Иран не подкрепя никоя от страните в украинско-руския конфликт", каза Нозари.

Попитан за докладите в понеделник, Кремъл каза, че Иран е партньор на Русия и че двете страни развиват диалог във всички области.

Украйна заяви миналата седмица, че задълбочаването на военното сътрудничество между Техеран и Москва е заплаха за Украйна, Европа и Близкия изток и призова международната общност да увеличи натиска върху Иран и Русия.

Всяко прехвърляне на балистични ракети от Иран на Русия би означавало рязка ескалация на войната в Украйна, заявиха Съединените щати в петък.