Иран потвърди смъртна присъда на дисидент с шведско и иранско гражданство

Арабите и други малцинства отдавна твърдят, че са обект на дискриминация

Новини
14:29 - 12 Март 2023
1360
Иран потвърди смъртна присъда на дисидент с шведско и иранско гражданство

Иранският Върховен съд потвърди смъртната присъда, наложена на дисидента с двойно шведско и иранско гражданство Хабиб Фараджолах Чааб, съобщи иранският новинарски портал "Емтедад", цитиран от Ройтерс.

Фараджолах Чааб беше изправен пред съда миналата година по обвинение, че е ръководил арабска сепаратистка група, замесена в атентата през 2018 г. срещу военен парад, при който загинаха 25 души, и в още няколко бомбени нападения.

Иран съобщи през 2020 г., че иранските сили за сигурност са задържали Фараджолах Чааб в чужбина, без да уточнява къде и как е бил заловен.

"Чааб беше осъден на смърт след няколко заседания на съда с участието на адвоката му ... Върховният съд е потвърдил смъртната присъда", съобщи новинарската агенция на иранската съдебна власт "Мизан".

Чааб беше обвинен, че е ръководил "Арабското движение за борба за освобождение на Ахваз", което са бори за създаване на отделна държава в богатата на петрол югозападна иранска провинция Хузестан и е замисляла и извършвала "множество терористични актове", съобщиха държавни медии.

Арабите и други малцинства отдавна твърдят, че са обект на дискриминация в Иран - нещо, което Техеран отрича, отбелязва Ройтерс.