Иран предупреждава САЩ и Израел с отмъщение

Полковник Саяд Ходай беше прострелян с пет куршума пред дома си от нападатели

Свят
11:06 - 23 Май 2022
756
Иран предупреждава САЩ и Израел с отмъщение

Иран ще отмъсти за убийството на полковник от Революционната гвардия, който беше застрелян в Техеран тази неделя, предупреди президентът Ебрахим Раиси. "Настоявам за сериозно преследване на убийците от страна на служителите по сигурността и не се съмнявам, че кръвта на този велик мъченик ще бъде отмъстена", заяви той.

Полковник Саяд Ходай беше прострелян с пет куршума пред дома си от нападатели с мотоциклети. За убийството Иран обвини "елементи, свързани с глобалната арогантност", което е терминът за САЩ и техните съюзници, включително Израел, пише АФП.

Към момента никой не е поел отговорност за атаката в неделя, а извършителите се издирват. Това е най-големият пробив в сигурността на Техеран от 2020 г. насам, когато беше убит водещият ядрен учен в страната Мохсен Фахризадех. Тогава Иран обвини Израел.

Полковник Ходай беше висш член на елитните бойци „Ал Кудс“ – част от Революционната гвардия, която извършва операции в чужбина. САЩ обвинява групата, че подкрепя терористични организации и че е отговорна за редица атаки в Близкия Изток.

Говорителят на външния министър на Иран заяви, че полковникът е бил убит от „заклети врагове“ на страната, които са „терористичните агенти, свързани с глобалната арогантност“.

Дълго време правителството в Техеран обвиняваше Израел за отговорността за подобни високопрофилни убийства. Докато новината за смъртта на полк. Ходай се разпространяваше, държавната агенция на Иран съобщи, че Революционната гвардия е арестувала мрежа от израелски шпиони. От Тел Авив все още няма коментар, пише BBC.

Ходай е вторият високопоставен член на „Ал Кудс“, който е убит през последните години. През 2020 г. най-влиятелният военен командир на Иран – ген. Касем Солеймани, беше убит при американска въздушна атака в Ирак. Нападението доведе до огромна ескалация на напрежението между Вашингтон и Техеран.