Иран приветства нападенията на йеменските хуси

Свят
15:15 - 16 Януари 2024
1521
Иран приветства нападенията на йеменските хуси

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей приветства кампанията от нападения на йеменските бунтовници хуси, насочени срещу Израел в подкрепа на палестинците, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Народът на Йемен и "Ансар Аллах" всъщност извършиха велико дело", заяви 84-годишният религиозен лидер днес, цитиран от иранската новинарска агенция (ИРНА). "Ансар Аллах" е официалното име на движението на бунтовниците от йеменското племе хуси.

Действията им са доказателство за борбата по пътя, показан от Аллах, добави той. "Ние се надяваме тези действия да доведат до победа", допълни иранският върховен лидер.

С началото на войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа хусите все по-често извършват нападения над търговски кораби в Червено море, в които виждат връзка с Израел. Затова по инициатива на САЩ бе създадена военноморска коалиция за охрана на търговското корабоплаване в региона.

Шиитската групировка твърди, че така изразява подкрепата си за палестинците. Иран е единствената държава, която поддържа дипломатически отношения с хусите. Те са част от така наречената "Ос на съпротивата" - мрежа за борба с Израел, която Тел Авив нарича "Ос на злото". С Ислямската революция през 1979 г. Израел бе обявен за кръвен враг на Иран.