Иран привика посланиците на четири европейски страни

ЕС
17:28 - 12 Септември 2024
851
Иран привика посланиците на четири европейски страни

Министерството на външните работи на Иран привика ръководителите на британското, френското, германското и нидерландското посолство, съобщава "Ройтерс".

Този ход идва след обвиненията срещу ислямската република в изпращане на ракети на Русия и налагането на нови санкции.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно до седмици ще ги използва във войната си в Украйна.

Освен това САЩ, Великобритания, Германия и Франция обявиха нови санкции срещу Иран, включително мерки срещу националната му авиокомпания "Иран Еър".

Кремъл отхвърли твърденията на Блинкън като неоснователни. Иран пък отбеляза, че изявленията за прехвърляне на ракети към Русия са "фалшиви и подвеждащи" и осъди новите санкции, които включват и анулиране на двустранни споразумения за въздушни услуги от трите европейски държави.

"След продължаването на неконструктивните изявления на някои европейски страни, съгласни с лъжливите твърдения на САЩ за иранска намеса в конфликта в Украйна и налагане на санкции на ислямската република, ръководителите на посолствата на Великобритания, Франция, Нидерландия и Германия бяха привикани в Техеран", съобщи новинарската агенция "Мизан", свързана с иранското правосъдие

Най-високопоставеният дипломат на Иран в Лондон беше привикан от британското външно министерство вчера. Посланикът на Иран в Нидерландия също беше привикан от нидерландското външно министерство, което призова за "нови, строги санкции на ЕС" срещу Техеран.