Иран продължава да дава дронове на Русия, твърдят британските служби

Междувременно американски институт за наблюдение на войната нарече обявените от Кремъл планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус несъществени относно риска от ескалация към ядрена война

Топ
13:55 - 26 Март 2023
2074
Иран продължава да дава дронове на Русия, твърдят британските служби

След двуседмично прекъсване Русия е употребила най-малко 71 ирански "дронове камикадзе" срещу украински цели, което показва, че Москва е получила нови дронове от Иран, предаде ДПА, като се позова на британското министерство на отбраната.

В ежедневната си разузнавателна сводка в "Туитър" британски служители съобщиха, че атаките с дронове показват, че "Русия вероятно е започнала да получава редовни доставки на малки количества безпилотни самолети камикадзе "Шахед".

Смята се, че в Русия има две площадки за изстрелване на безпилотни самолети: в Брянска област и в Краснодарски край. "Това дава на Русия гъвкавост да взема на прицел обширни части от Украйна и намалява времето за полет до цели в северната част на Украйна", пише в публикуваното в "Туитър" съобщение. "То също така вероятно представлява допълнителни усилия да бъде претоварена украинската противовъздушна отбрана", добавя британското ведомство.

Междувременно американски институт за наблюдение на войната нарече обявените от Кремъл планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус несъществени относно риска от ескалация към ядрена война.

"Путин се опитва да експлоатира западните страхове от ядрена ескалация, като разполага тактически ядрени оръжия в Беларус", смята базираният в САЩ Институт за изследване на войната.

Руският президент Владимир Путин обяви снощи, че в Беларус ще бъдат разположени тактически ядрени оръжия и Минск и Москва са се споразумели за решението.

Американският институт заяви, че по негова преценка "Путин е субект, който не желае да рискува и многократно заплашва да употреби ядрени оръжия, без да има каквото и да било намерение да го направи, за да пречупи решимостта на Запада".