Иран с военни учения по крайбрежието на Оманския залив

Това са поредните военни игри в Ислямската република от началото на годината

Свят
12:37 - 19 Януари 2021
1499
Иран с военни учения по крайбрежието на Оманския залив

Сухопътните войски на Иран започнаха учения по крайбрежието на Оманския залив, съобщава държавната медия, цитирана от АП.

Това са поредните военни игри в Ислямската република от началото на годината.

поред разпространяваната информация командоси и въздушнодесантни сили участват в годишните учения, а също така изтребители, хеликоптери и военно-транспортни самолети.

Командващият иранската армия Абдулрахим Мусави наблюдава игрите.

В последните дни Иран засили военните учения за оказване на натиск върху новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да върне страната в ядрената сделка със световните сили.

В събота Революционната гвардия проведе учения с изстрелване на балистични ракети със симулиране на атака по боен кораб на 1800 километра разстояние в Индийския океан. Ден по-рано бяха тествани други балистични ракети и бойни безпилотни самолети.

Миналия четвъртък ВМС на Иран изстреляха крилати ракети като част от учения в Оманския залив.

Междувременно Али Акбар Салехи, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран, съобщи, цитиран от "Таймс ъв Израел", че държавата е започнала да произвежда на денонощие по 500 грама уран с 20% чистота.

Той поясни, че ядрените учени произвеждат по 20 грама на час, което означава по половин килограм на денонощие.

Салехи увери, че ако другите страни по ядрения договор се върнат, Иран също ще поднови спазването на договореностите. Той призова САЩ да отменят санкциите срещу Ислямската република.

Обогатяване на уран до 20% е малка техническа стъпка към обогатяване с 90%, което е необходимо за създаване на атомна бомба.