Иран: Санкциите на САЩ в условията на пандемия са тероризъм

В страната случаите на заразата надхвърлиха 38 000, а повече от 2600 души починаха

Свят
11:16 - 30 Март 2020
2703
Иран: Санкциите на САЩ в условията на пандемия са тероризъм

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в статия за руския в."Комерсант" нарече санкциите, наложени от САЩ на Иран в условията на пандемия от корнавируса, медицински тероризъм, предаде ТАСС.

По думите му Иран разполага със силна система на здравеопазване, но заради незаконното блокиране от САЩ на финансовите източници на Ислямската република достъпът до лекарства и медицинско оборудване става невъзможен. "Това води до хуманитарна катастрофа. Въпреки че Иран е страна, притежаваща богати запаси от природни ресурси, включително петрол и газ, заради американските санкции той не разполага с финансови източници, необходими за оказване на помощ на пострадалия от коронавируса народ", заяви Зариф.

"Санкциите срещу Иран забраняват също закупуването на лекарства и оборудване от иранското правителство", каза иранският първи дипломат и добави: "Ограниченията в банковия и финансовия сектор, въведени срещу Иран, нанасят удар върху закупуването на стоки за хуманитарни цели. Европейските компании производители на медицинско оборудване не търгуват с Иран и не му продават медицински стоки заради американските заплахи", предава БТА.

Зариф отбеляза, че САЩ прилагат "икономически и медицински тероризъм" по отношение на Ислямската република в различни форми. "Подобни действия от гледна точка на правото са не само тероризъм срещу Иран, но и престъпления срещу човечеството и международната общност", подчерта дипломатът и допълни: "В сегашния чувствителен момент единственото полезно действие, което Америка може да предприеме, е да не пречи на борбата на Иран с коронавируса и да не създава спънки за доставката на международна помощ".

"Сега е настъпило време, когато международната общност трябва да изиграе реалната си роля, за да може силният й глас да бъде чут. Международната общност трябва да дойде на себе си и да помогне на Иран, за да се спре икономическия, медицински и лекарствен тероризъм", заключи министърът.

В Иран случаите на заразата надхвърлиха 38 000, а повече от 2600 души станаха жертва на коронавируса, припомня ТАСС.