Иран също предупредил Русия за възможна терористична атака

Русия
13:20 - 01 Април 2024
2273
Иран също предупредил Русия за възможна терористична атака

Иран е предупредил Русия за възможността за голяма "терористична операция" на нейна територия преди атаката в концертна зала край Москва миналия месец. Това разкриха трима източници, запознати с въпроса, съобщава "Ройтерс".

При най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години насам въоръжени лица откриха огън с автомати по посетители на концерт на 22 март в "Крокус сити хол". При атентата бяха убити най-малко 144 души, а отговорност за него бе поета от групировката "Ислямска държава".

"Дни преди нападението в Русия Техеран сподели информация с Москва за възможна голяма терористична атака в Русия, която е била получена по време на разпити на арестуваните във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран", посочи един от източниците.

През януари иранското министерство на разузнаването съобщи, че е задържало 35 души, свързани с двойните атентати на 3 януари в град Керман, при които загинаха близо 100 души. На 19 януари ведомството обяви, че е арестувало командир на базирания в Афганистан клон на ИДИЛ - "Ислямска държава - Хорасан".

Именно ИДИЛ пое отговорност за атентатите в Иран - най-кървавите след Ислямската революция от 1979 г. Източници от американското разузнаване заявиха, че "Ислямска държава - Хорасан" е извършила както атаките на 3 януари в Иран, така и стрелбите на 22 март в Москва.

Някога "Ислямска държава" окупираше големи части от Ирак и Сирия, но беше обявена за териториално победена през 2017 г.

Въпреки това "Ислямска държава - Хорасан" - един от най-страховитите ѝ клонове, отново възроди групировката с мащабни кръвопролития.

"Ислямска държава - Хорасан" е именувана на стар термин за регион, обхващащ части от Иран, Туркменистан и Афганистан. Тя възниква в Източен Афганистан в края на 2014 г. и бързо прави впечатление с изключителната си бруталност.

Втори източник заяви, че в информацията, предоставена от Техеран на Москва за предстояща атака, липсват конкретни подробности относно времето и конкретната цел.

"Членовете на "Ислямска държава - Хорасан" са били инструктирани да се подготвят за значителна операция в Русия. Един от терористите (арестуван в Иран) заяви, че някои членове на групировката вече са пътували до Русия", разкри вторият източник.

Трети източник, който е високопоставен служител по сигурността, отбеляза: "Тъй като Иран е жертва на терористични атаки от години, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информация, получена от задържаните терористи".

Източник, запознат с американското разузнаване относно предстояща атака в Русия, обясни, че информацията се основава на прихващане на "чат" между бойци на "Ислямска държава - Хорасан".

Русия обаче оспори твърденията на САЩ и изрази увереност, че Украйна е свързана с атаката, но не предостави доказателства. Киев категорично отрече обвиненията.

За Русия обаче е по-трудно да отхвърли разузнавателната информация от дипломатическия си съюзник Иран за атаката, която повдигна въпроси относно ефективността на руските служби за сигурност. Както на Москва, така и на Техеран са наложени западни санкции. Двете страни задълбочиха сътрудничеството си, включително военното, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Както в нападенията в Керман, така и в атентата до Москва са замесени таджикски граждани. "Ислямска държава - Хорасан" агресивно е вербувала хора от бедната бивша съветска република Таджикистан, твърдят експерти по сигурността.