Иран се готви да достави балистични ракети на Русия

Актуални новини
09:20 - 03 Септември 2024
676
Иран се готви да достави балистични ракети на Русия

Иран може да започне да доставя балистични ракети на Русия „в рамките на няколко дни“, съобщи Bloomberg.

Източниците на медията са отказали да посочат вида или обхвата на ракетите. През август други световни медии съобщиха, че Москва може да получи от Техеран стотици балистични ракети Fath-360 и други.

Иран е един от най-близките съюзници на Русия. Двете държави задълбочиха военното и политическото си сътрудничество след началото на пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

От началото на тоталната война Техеран е предоставил на Москва хиляди безпилотни самолети камикадзе „Шахед“. През февруари Техеран е изпрати „голям брой мощни балистични ракети земя-повърхност“, за да подпомогне инвазията на Русия, но Киев все още не е регистрирал използването на ирански балистични ракети от страна на Москва.

Източниците на Bloomberg смятат, че потенциалното прехвърляне на балистични ракети „би отбелязало тревожно развитие на конфликта“. Очаква се страните от Г-7 незабавно да осъдят всяка доставка и да изразят загрижеността си пред правителствата в Близкия изток по дипломатически канали.

На 5 август неразкрити ирански източници съобщиха на „Ню Йорк Таймс“, че Иран е поискал от Русия модерни системи за противовъздушна отбрана, тъй като се подготвя за евентуална война с Израел, като доставките вече са в ход.