Иран: Следим всички кораби на САЩ

Джереми Хънт заяви, че Лондон не търси конфликт с Ислямската република

Свят
13:33 - 23 Юли 2019
1456
Иран: Следим всички кораби на САЩ

Началникът на Военноморските сили на Иран предупреди, че Техеран следи всички американски кораби в Персийския залив и поддържа архив с движението им, информира "Таймс ъв Израел", позовавайки се на "Ройтерс".

"Ние наблюдаваме всички вражески кораби, особено тези на Америка, от точка до точка, от потеглянето им до момента, когато влизат в региона", обяви контраадмирал Хусейн Ханзади и добави, че Иран има кадри и голям архив с всекидневното движение на коалиционните сили и САЩ. Той поясни, че кадрите с корабите са направени от ирански безпилотни самолети.

Висшият морски офицер също разкри, че Иран ще проведе военноморски учения със "съюзнически държави" за първи път през март 2020 г. Той обаче не посочи кои държави ще участват в ученията.

Коментарът на Ханзади идва на фона на напрежението в Персийския залив, след като иранските власти поеха контрол над танкер с британски флаг в петък.

В понеделник външният министър на Великобритания Джереми Хънт заяви, че страната му иска да създаде европейски морски сили за защита в Персийския залив, но подчерта, че Лондон не търси конфликт с Ислямската република. Той описа инцидента в петък като "държавно пиратство".

Иран публикува ново видео с екипажа на танкера Stena Impero за първи път в понеделник, очевидно, за да покаже, че екипажът е невредим. Общо са задържани 23-ма моряци. Няма британци. Повечето са индийци, има също филипинци, руснаци и латвийци.