Иран удари с ракети и дронове кюрди в Ирак

Ударите били нанесени в Коя, на около 60 километра източно от Ербил

Свят
15:31 - 28 Септември 2022
903
Иран удари с ракети и дронове кюрди в Ирак

Иран започна днес нова кампания за атаки с дронове на бази на иранска кюрдска опозиционна група в Северен Ирак, съобщиха кюрдски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на протестите в Ислямската република след смъртта на млада жена в полицейски арест.

Ударите били нанесени в Коя, на около 60 километра източно от Ербил, заяви Соран Нури, член на Демократичната партия на ирански Кюрдистан (ДПИК).

Лявата въоръжена опозиционна фракция е забранена в Иран.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е атакувал някои бази на сепаратистката групировка в северната част на Ирак със свои "прецизни ракети" и "дронове камикадзе". Според кюрдския генерал Горан Ахмед, началник на гражданската отбрана в Коя, двама души са загинали, а седем са били ранени. Кюрдската телевизия "Рудау" съобщи, че 15 души са били ранени.

Ударите на иранските безпилотни самолети са били нанесени по военен лагер, къщи, офиси и други райони около Коя, каза Нури.

Журналист на АП е видял линейки, които се движели през града след нападенията.

В събота и понеделник КГИР атакува с безпилотни самолети и артилерия кюрдските позиции, припомня АП.

Нападенията изглежда са в отговор на продължаващите протести в Иран заради смъртта на 22-годишна иранска кюрдка, задържана от нравствената полиция на страната.