Иран умишлено пропуснал американците при ударите

Техеран може би е предпочел да изпрати послание вместо да предизвика голям военен отговор

Свят
16:07 - 08 Януари 2020
2391
Иран умишлено пропуснал американците при ударите

Представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп вярват, че Иран умишлено е пропуснал райони с американци по време на атаките в Ирак тази нощ, обявиха източници от американското правителство пред Си Ен Ен.

Иран атакува две американски бази в Ирак с ракети като отмъщение на ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани.

Според източниците Техеран е можел да насочи ракетите към райони с американци, но не го е направил. Представителите предполагат, че Иран може да е предпочел да изпрати послание вместо да предизвика голям военен отговор от страна на САЩ.

Няма информация за пострадали американци при атаките. Пентагонът оценява щетите.

Изникват и въпроси за възможностите на Иран.

"Ние можехме да го направим и не го направихме" е посланието на иранците, което изглежда изпращат, коментира представител на Държавния департамент.

Това тълкование ще бъде представено от държавния секретар Майк Помпео по време на брифинг днес. Помпео се очаква да запознае Тръмп с фактите.

САЩ дадоха на Иран възможност да направи това, което трябваше да стори и да не ескалира положението с убийството на американци, поясни представителят. Това беше "умен ход" от иранците, които показаха, че имат "повече да губят", ако убият американци, каза още източникът и допълни сега големият въпрос е дали иранските съюзници ще предприемат подобни действия.

Тази сутрин членове на екипа за национална сигурност на Тръмп пристигнаха в Белия дом за разговори.

Си Ен Ен отбелязва, че сега топката е в полето на правителството на САЩ.