Иран задържа кораб на ОАЕ в Персийския залив

По-рано днес Техеран обяви, че няма да има среща между Рохани и Тръмп в ООН

Свят
16:23 - 16 Септември 2019
1678
Иран задържа кораб на ОАЕ в Персийския залив

Революционната гвардия на Иран е задържала плавателен съд в Персийския залив за предполагаема контрабанда на 250 000 литра дизелово гориво в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава полуофициалната иранска агенция ИСНА, цитирана от "Ройтерс".

"Корабът беше задържан близо до Големия остров Тунб в Персийския залив... екипажът беше предаден на властите в южната провинция Хормозган", посочва ИСНА, без да уточнява националностите на хората от екипажа.

По-рано днес Иран обяви, че няма да има среща между иранския президент Хасан Рохани и американския му колега Доналд Тръмп в ООН, съобщи иранската държавна телевизия, след като Белият дом вчера остави отворена възможността за евентуална среща.

"Нито такова събитие (между Тръмп-Рохани в Ню Йорк) е в нашата програма, нито ще се случи. Такава среща няма да се състои", коментира говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави пред държавната телевизия.

Мусави отхвърли като "нелепости" коментари на републиканския американски сенатор Линдзи Греъм, че е време САЩ да "поставят на масата атака срещу ирански петролни рафинерии" след нападенията срещу саудитски петролни съоръжения в събота, за които отговорност поеха йеменските бунтовници хуси, които са съюзници с Иран.

Хусите настояха, че заводите за преработка на петрол на саудитската държавна компания Арамко все още са цел и могат да бъдат атакувани във всеки един момент, предупреждавайки чужденците да напуснат района.

Тръмп заяви вчера, че САЩ били в "бойна готовност" за потенциален отговор на атаката срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия, след като висш служител в администрацията му хвърли вината върху Иран.

"Има причина да смятаме, че знаем виновника, в бойна готовност сме в зависимост от проверката, но чакаме да чуем от Кралството кой според тях е причината за това нападение и при какви условия ще продължим", написа Тръмп в "Туитър".