Иран започва да купува руски газ

Новини
15:04 - 20 Септември 2022
2509
Иран започва да купува руски газ

В рамките на споразумението между „Газпром“ и иранската Национална петролна компания, Иран скоро ще започне да купува по 9 милиона кубически метра природен газ дневно от Русия.

Страната също така ще получава ежедневно и по 6 милиона кубически метра руски газ за суапови доставки към други страни. Това съобщи агенция Fars, позовавайки се на онформация от иранското Министерство на петрола, цитирана от Прайм.

„Газпром“ и Националната петролна компания на Иран през юли подписаха Меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество за години напред, на обща стойност 40 милиарда долара.

Беше съобщено тогава, че компаниите ще проучат възможностите за сътрудничество в разработването на ирански находища за нефт и газ, изпълнението на проекти за втечнен газ (LNG) и строителство на газопроводи.

Според агенцията, Иран, в рамките на това споразумение, планира скоро да закупува дневно по 9 милиона кубически метра газ от Русия, които ще бъдат доставени през територията на Азербайджан. В същото време, се планира да има доставки на 6 милиона кубически метра газ дневно на Иран за суапови доставки под формата на втечнен газ за други държави, южно от Иран.