Ирански граждани в София на пореден протест срещу режима в Иран

Десетки хиляди демонстрираха и в Берлин

Новини
20:41 - 22 Октомври 2022
2869
Ирански граждани в София на пореден протест срещу режима в Иран

Срещу режима в Иран и за правата на жените се обявиха ирански граждани в София на поредната си проява у нас. Протестиращите цитираха интервю на иранския посланик, според когото "хиджабът е чест и гордост и част от идентичността на всяка иранска жена".

След смъртта в ареста на 22-годишната Махса Амини, задържана за "неправилно носене на хиджаб", в Иран и много места по света бяха организирани масови протести. Много жени отрязаха кичур от косата си в подкрепа на каузата.

"Жена, живот, свобода" и "Свобода за Иран" скандираха протестиращите, част от които млади и незабулени жени. Пред БНР Хамид, който е ирански бежанец у нас, заяви:

"Опитваме се да подкрепим хората в Иран, които протестират. Искаме да променим този режим. Това е революция. Свободата, за която се борим, е за всички".

Протестите в Иран започнаха след трагичната смърт на 22-годишна жена, която загина след като бе задържана от нравствена полиция заради "неправилно носене на хиджаб".

"Уморени сме от тази тирания и този режим, който изобщо не се интересува от човешките права. Хората дори не могат да изберат как да носят дрехите си".

Организаторите на протеста заявиха категоричната си подкрепа за Украйна и съжалението, че именно дронове, произведени в родината им, водят до човешки жертви и катастрофални щети по цивилни обекти.

"Това, което има значение, че режимът и правителството в Иран, срещу които се противопоставяме, подкрепят Русия. Хората в Иран обаче са на страната на Украйна", каза още Хамид.

По-рано днес десетки хиляди хора излязоха по улиците на Берлин в знак на солидарност с продължаващите протести в Иран, съобщи ДПА. 

По оценка на полицията около 80 000 протестиращи от цяла Европа се събраха на берлинската Колона на победата и в околностите. След това шествие премина през правителствения квартал на германската столица.

Демонстрацията беше организирана от колектива "Уомън лайф фрийдъм" (Woman Life Freedom), който се стреми да сложи край на потисничеството и дискриминацията в Иран.