Ирански военни съветници убити в Крим

Инструкторите били в града, за да помогнат за пилотирането на въоръжени дронове

Новини
22:31 - 24 Ноември 2022
3504
Ирански военни съветници убити в Крим

В Крим са убити ирански военни съветници. В същото време всички други иранци в окупираната украинска територия, които подкрепят инвазията на Москва, автоматично стават мишена на атаките.

Това е заявил секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексей Данилов, цитиран от в. "Гардиън".

Според него иранците са присъствали в Крим, за да помогнат на Русия да пилотира въоръжени дронове Shahed-136, предоставени от иранското правителство.

Първоначално Техеран отричаше присъствието на ирански безпилотни самолети в Украйна, а по-късно заяви, че е доставил на Русия "малък брой" безпилотни летателни апарати месеци преди Русия да започне пълномащабната инвазия срещу Украйна. Иранското правителство също така отрича да е изпращало ирански инструктори, които да помагат на руснаците да управляват безпилотните самолети от окупирана територия.

Киев изрази недоверие към иранската версия на събитията.

"Иранците продължават да настояват, че не са доставчици на оръжие за Руската федерация, но ние се нуждаем от потвърждение. Имаме ли това потвърждение днес? Не. Ние разбираме, че тези неща не летят, ако хората не се научат да ги управляват, а руснаците не са достатъчно умни, за да разберат това сами... В днешния свят нищо не може да се скрие. Въпрос на време е тя да бъде оповестена", подчерта секретарят на НСЗД.

В четвъртък, 24 ноември, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се опита да обвини Украйна, като заяви, че тя може да сложи край на всички възможни страдания на цивилното население, ако изпълни "исканията на руската страна". Въпреки това Данилов даде да се разбере, че всяко по-нататъшно иранско военно присъствие ще бъде "под прицел".

Външното министерство на страната ще координира отговора си с ЕС
"Не е нужно да сте там, където не трябва да бъдете. Те бяха на наша територия. Ние не сме ги поканили тук и ако те сътрудничат на терористите и участват в унищожаването на нашата нация, трябва да ги убием", подчерта Данилов.